mgr Aleksandra Grys
O mnie
Jestem doświadczoną dietetyczką oraz psychodietetyczką w trakcie specjalizacji, która z pasją pomaga pacjentom w osiąganiu ich celów zdrowotnych. Moje podejście opiera się na zrozumieniu, empatii i pełnym wsparciu, ponieważ wiem, jak ważne jest, aby każda osoba czuła się komfortowo w swojej drodze do zdrowia.
Kogo wspieram?
Pracuję z różnorodnymi grupami pacjentów, w tym:
- Osoby dorosłe z chorobami dietozależnymi oraz zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie, jedzenie emocjonalne).
- Młodzież z problemami żywieniowymi.
- Dzieci powyżej 10 roku życia, które borykają się z otyłością lub innymi chorobami dietozależnymi.
Korzystając ze swojej wiedzy i zdobytego doświadczenia, tworzę jadłospisy dla osób indywidualnych, par i rodzin. Opracowuję także smaczne i zdrowe diety dopasowane do danej jednostki chorobowej. Uważam, że jedzenie ma być przyjemne, dlatego przy komponowaniu jadłospisów kieruję się osobistymi preferencjami moich pacjentów. Wykonuję również analizę składu i masy ciała, która jest podstawą do podjęcia dalszych działań.
Edukacja i wsparcie
Wierzę, że kluczem do zdrowia jest edukacja żywieniowa. Prowadzę szkolenia i warsztaty, gdzie uczę, jak odżywiać się świadomie i intuicyjnie. Moim celem jest nie tylko pomoc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, poprawy wyników badań i zdrowia, ale również wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych, które będą towarzyszyły moim pacjentom przez całe życie.
W wolnych chwilach zgłębiam wiedzę z takich dziedzin jak: dietetyka, biologia, psychologia oraz astrologia. Ale ponieważ nie samą nauką terapeuta żyje, poświęcam się także copywritingowi i różnym sportom w myśl zasady, że w życiu ważne jest utrzymanie balansu.
Webinary:
- Moc jedzenia dla wzmocnienia zdrowia psychicznego — w formie live’a u Dominiki Parzonki na Instagramie.
- Czym jest BED — Zespół kompulsywnego jedzenia, jak radzić sobie z napadami objadania się? – w formie live’a na Instagramie kliniki.
- Czym jest otyłość i dlaczego należy ją leczyć?” wraz z Konradem Czapiewskim, dietetykiem sportowym.
Warsztaty:
- Warsztat na konferencji dla rodziców i nauczycieli pt. „Moje dziecko ma zaburzenia odżywiania, co robić?” w Szkoła Pozytywna Gdańsk Kokoszki.
Kursy:
- Kurs „Psychodietetyka” — Wyższa szkoła zdrowia Gdańsk.
- „Nutripsychiatria — dietetyka w zaburzeniach psychicznych” — Fundacja Insulinooporność.
- Kurs wewnętrzny z kliniki z zakresu pracy z pacjentem — prowadzony przez Aleksandrę Dejewską Wysogrocką.
Wystąpienia:
- Prelegentka w „Światowy dzień zapobiegania samobójstwom” organizowany przez Centrum Zdrowia Psychicznego Szpital im. Jana Pawła II w Elblągu (2023).
- Panel dla nauczycieli: Prawidłowe Nawyki Żywieniowe, jak zapobiec ED ECS Gdańsk (gościnnie) (2023).
- Warsztaty pt. Zaburzenia odżywiania — przeprowadzone dla Harcerzy 26 GDH Caduceus (2024).
- Wystąpienie gościnne w telewizji śniadaniowej PNŚ — problematyka zaburzeń odżywiania wśród młodzieży (27.01.2024).
- Panel dla młodzieży: „Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania” w Ognisko Pracy pozaszkolnej — Starogard Gdański (2024).
- Warsztaty dla dzieci w szkole podstawowej „Superbohaterowie na talerzu, o supermocach jedzenia” Gdańsk (2024).
MGR ALEKSANDRA GRYS
Redukcja efektu jojo
Redukcja efektu jojo polega na unikaniu cyklicznego chudnięcia i przybierania na wadze, co często występuje po restrykcyjnych dietach. Ważność tej redukcji wynika z faktu, że takie wahania wagi mogą prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak osłabienie metabolizmu, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz problemy psychiczne związane z obrazem ciała. Stabilne podejście do odchudzania, oparte na zrównoważonej diecie i regularnej aktywności fizycznej, sprzyja trwałej utracie wagi oraz poprawie ogólnego samopoczucia.
ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
Zmiana nawyków żywieniowych polega na modyfikacji dotychczasowych wyborów żywieniowych oraz sposobu odżywiania, aby wprowadzić zdrowsze i bardziej zrównoważone opcje. Jest to istotne z kilku powodów: poprawia ogólne zdrowie, redukując ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Wpływa także, na samopoczucie i poziom energii, co może poprawić jakość życia.
JEDZENIE INTUICYJNE
Jedzenie intuicyjne to podejście do żywienia, które koncentruje się na słuchaniu sygnałów wysyłanych przez ciało, a nie na restrykcyjnych dietach czy zasadach. Warto rozszerzyć swoją świadomość żywieniową i zrezygnować z kultywowania kultury diet, dla swojego zdrowia psychicznego i fizycznego.
DLACZEGO JA?
W mojej pracy łączę wiedzę z zakresu dietetyki, biologii i psychologii, dostosowując podejście do każdej osoby. Współpracuję z pacjentami i ich rodzinami, aby zapewnić nieprzerwane wsparcie i motywację.
W wolnych chwilach rozwijam swoje zainteresowania, co pozwala mi na utrzymanie równowagi między pracą a życiem osobistym.